Lex Halsema 05-12-18, 08:00 Bron: De Gelderlander

ANGEREN – Het Dorpshuis in Angeren krijgt een nieuwe beheerder. Simone Harmsen (43) uit Angeren volgt per 1 januari het beheerdersechtpaar Antoon en Dionza Schraven op. De Schraven’s gaan na 38 jaar werken in Angeren met pensioen.

Antoon en Dionza Schraven beheren het dorpshuis in het 2800 zielen tellende dorp sinds 1980. Ze krijgen wekelijks 1200 dorpsbewoners over de vloer in het gebouw dat officieel als ‘Kultuurhus’ te boek staat.

Het gebouw is eigendom van de gemeente Lingewaard en wordt gehuurd door de Vereniging Dorpshuis Angeren. Een samenwerkingsverband van verenigingen en instellingen in het dorp. De beheerders van het gebouw zijn in dienst bij de vereniging.

Het dorpshuis werkt met een exploitatiebegroting van twee ton per jaar. Geld dat moet worden opgebracht uit zaalhuur, horeca-inkomsten en inkomsten van andere activiteiten in het gebouw.

Antoon Schraven (65) noemt zijn leeftijd als voornaamste reden om per 1 januari te stoppen. ,,Geen makkelijk besluit, want wij hebben hier nog elke dag veel plezier in het werk, het bruist nog steeds. Maar binnen mijn familie ben ik de enige van 65 die nog leeft. We willen ook nog van het leven genieten en tegen die achtergrond is dit dan het moment om te stoppen.’’

Het Dorpshuis in Angeren is voor een dorp van 2800 inwoners ongewoon groot. Naast de functie als zalencentrum met een grote lobby telt het gebouw twee gymzalen, een kinder- en ouderen-opvang, een bibliotheek en ruimtes voor een prikpost en andere maatschappelijke doelen.

,,En we mogen hier geen bijeenkomsten in de particuliere sector houden, het moet dus grotendeels vanuit de verenigingen en horeca komen, zonder het sociale karakter van dit gebouw uit het oog te verliezen. Dus mensen geen derde biertje aanpraten om maar een voorbeeld te noemen”, zegt Schraven.

De Schraven’s hebben in de 38 jaar aan de Emmastraat het gebouw in drie verbouwingen flink zien groeien, net als de activiteiten die er gehouden worden. ,,Als beheerders hebben we altijd de ruimte gekregen om naar eigen inzicht te handelen. Binnen de sociale lijnen voor een dorpshuis natuurlijk. Dat betekent dat we hier activiteiten hebben waar geld bij moet, maar ook de ruimte hebben om dingen te organiseren die geld opleveren’’, zegt Schraven. ,,Dan heb je het over echt zelf bedachte activiteiten als muziekoptredens of het vertonen van films, maar ook over avonden uit het reguliere verenigingsaanbod. Zo hebben we een koor dat hier met zeventig mensen repeteert met daarna de derde helft aan de bar, die activiteiten zijn belangrijk om de begroting sluitend te houden.’’

Antoon en Dionze Schraven worden per 1 januari opgevolgd door Simone Harmsen. Harmsen (43) woont in Angeren en werkt al tien jaar als assistent-beheerder in het Dorpshuis. Ook zij ziet het bedenken en organiseren van extra activiteiten binnen de toegestane regels als haar grootste uitdaging. ,,Maar ik denk dat ik daar creatief genoeg voor ben. En verder weet ik natuurlijk hoe bijna alles hier gaat. Ik zal dan ook geen grote veranderingen doorvoeren, al moet je wel met je tijd mee blijven gaan.’’

Angeren is een dorp, dus een verrassingsfeest voor de Schraven’s was bij voorbaat kansloos. Dat hun afscheidsreceptie in het dorpshuis zaterdag 15 december om 15.00 begint is dan ook geen geheim.