De vele fietspaden en dijken maken van Angeren een prima plek om te fietsen, maar sinds 2021 zijn er zelfs twee officiele wandelroutes in Angeren.
Wandelroute ‘Ommetje Historisch Angeren’ (5 km)
Deze 5 kilometer lange wandelroute neemt je mee door de kom van Angeren en is aangeboden door de Historische Kring Angeren t.g.v. hun 10-jarig bestaan. Tijdens de wandeling kom je langs acht informatiepanelen waarop in woord en (foto)beeld Angerense historische feiten, gebouwen en plekjes worden toegelicht. Het totale overzicht van het ommetje staat bij de ingang van Dorpshuis Angeren op de gevel.
Het ommetje is met duidelijke routepijlen, die op lantaarnpalen zijn bevestigd, aangegeven. De brochure met de plattegrond van de route en de bezienswaardigheden is verkrijgbaar bij het Dorpshuis aan de Emmastraat. Onderweg is ook digitale informatie beschikbaar. Via een QR-code is het mogelijk om extra informatie op te roepen. Zo wordt in Angers dialect achtergrondinformatie verstrekt.
Hieronder hoor je bijvoorbeeld het audiofragment bij het Dorpshuis Angeren:
Duur van deze route als je alles wilt lezen is maximaal 2 uur.
De route, foto’s en geluidsfragmenten zijn hier te vinden.
Wie liever de natuur opzoekt kan terecht bij het ‘steenoven- en hofstedepad’
Wandelroute Steenoven- en Hofstedepad (11 km)
Deze 11 kilometer lange wandelroute neemt je mee door het Angerense landschap dat door de Rijn is gevormd. Onderweg zijn vele herinneringen zichtbaar van de strijd tegen natuurgeweld en vreemde heersers. Zo kom je langs het evacuatiemonument ter nagedachtenis aan de evacuatie in oktober 1944.
Het Steenoven- en Hofstedepad is een rondwandeling van elf kilometer door het buitengebied van Angeren en Huissen-Zand. Je loopt door de Angerense uiterwaarden met restanten van de baksteenfabricage en door Huissen-Zand een binnendijks gebied met hofstedes. Hofstedes zijn kleine gemengde agrarische bedrijven.
Je leert onderweg de bijzondere geschiedenis van het gebied kennen, dat eeuwenlang een grensgebied was. De Romeinse Limes liep door dit gebied en in de middeleeuwen was hier de grens tussen de Saksen en de Franken. De route loopt in de Angerense uiterwaarden langs oude restgeulen van de Rijn en over oude voetpaden zoals het eeuwenoude voetpad langs De Brouwketel, een historische boerderij. In de brochure en op het paneel kun je meer lezen over het landschap en de cultuurhistorie van Angeren, Huissen-Zand en omgeving.
Pauze? Als je het dak van het Dorpshuis ziet, ga dan gerust even van de route af voor een kopje koffie. Je zou hier ook prima de auto kunnen parkeren en vervolgens te voet richting de beide kerken lopen waar de route officieel begint.
De route is in eenrichting bewegwijzerd en start dus vanaf het evacuatiemonument bovenaan de dijk tussen de twee kerken in Angeren.